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Chapter 2 — First-aid 
 
Interpretation for Chapter 2. 
 

163. In this Chapter: 

“first-aid” means— 

(a) in a case where a person requires treatment from a registered medical practitioner or a 

registered general nurse, treatment for the purpose of preserving life or minimising the 

consequences of injury or illness until the services of a practitioner or nurse are obtained, or 

(b) in a case of a minor injury which would otherwise receive no treatment or which does not 

need treatment by a registered medical practitioner or registered general nurse, treatment of that 

minor injury; 

“occupational first-aider” means a person trained and qualified in occupational first-aid. 
 
 
Application of Chapter 2. 
 

164.  (1) Subject to paragraph (2), this Chapter applies to every place of work. 

(2) Regulation 166 does not apply to the following places of work: 

(a) means of transport used outside the undertaking or a place of work inside a 

means of transport; 

(b) a fishing boat; 

(c) a field, wood or land forming part of an agricultural or forestry undertaking 

which is situated away from the undertaking’s buildings. 
 
 
Provisions for first-aid. 
 

165.  (1) An employer shall— 

(a) provide and maintain suitably marked and easily accessible first-aid equipment, as is 

adequate and appropriate in the circumstances for enabling first-aid to be given to 

persons at every place where working conditions require it, at a place of work under 

the employer’s control, 

(b) designate at each place of work under the employer’s control the number of 

occupational first-aiders as is necessary to give first-aid at the place of work 

concerned, 

(c) ensure that the number of occupational first-aiders, their training and the equipment 

available to them is adequate, taking account of the size or hazards, or both, of each 

such place of work, and 

(d) ensure that— 

(i) details of arrangements made for the provision of first-aid, including the 

names of occupational first-aiders and the location of first-aid rooms, 

equipment and facilities for or at the place of work are included in the safety 

statement, and 

(ii) the names, addresses and telephone numbers of the local emergency 

services are clearly displayed at each place of work. 

(2) Where an occupational first-aider provided under paragraph (1)(b) is absent in temporary 

and exceptional circumstances, it shall be sufficient compliance with that paragraph if the 

employer designates 
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First-aid rooms. 
 

166. An employer shall provide— 

 

(a) one or, as appropriate, more first-aid rooms at every place of work under the employer’s 

control where the size of the undertaking, the type and scale of activity being carried out 

and the frequency of accidents so require, without prejudice to— 

(i) Regulation 165(1)(a), and 

(ii) existing requirements in the relevant statutory provisions as regards the provision of 

first-aid rooms, and 

(b) ensure that every first-aid room provided under paragraph (a) is fitted with essential first-

aid equipment and facilities and is easily accessible for stretchers. 


